Over mij
Joke Sauerbreij
Samen met mijn partner, 2 volwassen kinderen en Dalmatische honden wonen we op een boerderij in Linschoten. Ik ben leergierig, gedreven, sportief en ondernemend. Vanzelfsprekend ben ik gek op honden en hou ervan om mijn vrije tijd met mijn honden door te brengen in de vorm van wandelen, canicross, joggen, spelen en knuffelen. Daarnaast vind ik tennissen, skiën en lange tochten fietsen ook erg leuk. Wij (mijn partner en ik) zijn geen “stilzitters”, dat is wel duidelijk.
Tijdens mijn HBO opleiding Personeelswerk en Management heb ik geleerd om adviesgesprekken te voeren, te luisteren en professioneel sociaal vaardig te zijn. Interesse in jouw hond en luisteren naar jou (de eigenaar van de hond) vind ik belangrijk.
Honda Brava is ontstaan toen mijn partner de kans kreeg om het agrarisch bedrijf van zijn vader over te nemen waardoor wij op de boerderij zijn gaan wonen. Daar hadden we al snel onze eerste Dalmatische hond Tessa. Ik ben altijd al een hondenmens geweest en zag de mogelijkheid om met een kleinschalig pension te beginnen. Ik heb het Honden- en Kattenbesluit gehaald en we zijn in 1995 gestart. De naam “Honda Brava” is ontstaan vanuit de gedachten dat mensen naar de Costa Brava op vakantie gingen (in die tijd). De honden mochten dan bij Honda Brava vakantieplezier beleven. Het pension is geleidelijk overgegaan in een dagopvang voor honden.
Daarna heb ik mijn Vakbekwaamheidsdiploma voor de vachtverzorging gehaald. In 2000 ben ik mijn eigen trimsalon gestart. Door mijn werk met honden ging ik mij steeds meer verdiepen in het gedrag van honden. Interpreteren wij dat gedrag wel goed? Waarom luistert de hond naar mij wel goed maar luistert hij niet naar zijn eigenaar? Waarom reageert die hond agressief naar de andere hond terwijl hij toch heel vrolijk en blij lijkt? Hoe kunnen we de hond beter begrijpen?
Om beter inzicht te krijgen in het hondengedrag en de mens achter de hond ben ik in 2008 gestart met de opleiding Gedragstherapie voor honden bij Dogvision. Een opleiding op HBO niveau en gebaseerd op wetenschappelijke kennis, gedoceerd door biologen met praktijkervaring als hondeninstructeur en gedragstherapeut. In deze opleiding tot Gedragstherapeut zit ook het praktijkgedeelte tot Kynologisch Instructeur wat door O&O (Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding) wordt gegeven.
Nooit uitgeleerd! In 2019 heb ik de opleiding tot Activiteitencoach voor de hond afgerond. Inmiddels heb ik ook de opleiding Gedragstherapeut voor konijnen in de pocket.
In 2021 heb ik de opleiding Orthomoleculair Voedingsdeskundige voor de hond afgerond. Voeding kan ook een belangrijke rol spelen bij het welbevinden van de hond. Ter voorkoming van ziekten, stress en gedragsproblemen. Maar ook juist bij ziekte, stress of tijdens herstel kan het belangrijk zijn om de voeding en/of suppletie aan te passen, zodat de hond de optimale bouwstoffen voor het lichaam binnen krijgt.
In 1968 introduceerde de wetenschapper Linus Carl Pauling (1901-1994) in zijn publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science de term “orthomoleculaire geneeskunde”.
Orthos is het Griekse woord voor juist, recht, gezond. Moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.
Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is, dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam.
In het orthomoleculaire concept is inname van goede, gevarieerde voeding de eerst aangewezen manier om deze optimale concentratie te verkrijgen.
Daarnaast kunnen een of meerdere voedingssupplementen een aanvulling zijn.
Het inzicht, dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, is al bij Hippocrates (460-370 v. Chr.) bekend, getuige zijn uitspraak: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
In 2023 ben ik gestart met de opleiding tot Integraal Voedingstherapeut.
Elk jaar volg ik bijscholingen en lees ik boeken betreft gedrag en voeding.
Mijn visie is dat problemen het beste behandeld kunnen worden vanuit verschillende invalshoeken (gedragsmatig, lichamelijk en geestelijk). Allerlei processen in het lichaam, maar ook prikkels en gebeurtenissen van buitenaf hebben invloed op hoe de hond zich voelt. Dit betekent dat ik naar verschillende aspecten kijk om te zorgen dat het dier weer lekker in zijn vel gaat zitten. Denk hierbij aan gedrag, wat doet de eigenaar, in welke omgeving vindt het gedrag plaats, hoe is het ontstaan en ontwikkelt. Welke invloed kan de voeding, pijn of ongemak hebben op het welzijn, de gezondheid en het gedrag van de hond? In het geval van pijn of lichamelijk letsel zal ik je naar een specialist verwijzen.