Voeding
ORTHOMOLECULAIR VOEDINGSADVIES Ofwel: “het creëren van een optimaal biochemisch milieu waarbij cellulaire (herstel)processen alle kansen krijgen. Dit door middel van optimale, gevarieerde en natuurlijke voeding, zo nodig aangevuld met supplementen. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met het individu.
Voedingsadviezen
Ik wil je graag helpen met alle vragen over de voeding voor je hond. Er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel visies dat de gemiddelde eigenaar geen idee meer heeft wat nu het beste is voor de hond. Hoe moet je de samenstelling op de verpakking van het voer lezen? Welke vitamines en mineralen heeft jouw hond nodig? Wat is het verschil tussen brok, blik, kvv of zelf vers samengesteld voer? Is de kwaliteit en samenstelling wel op orde?
Weet jij dat als er op de verpakking “compleet” staat, de voeding helemaal niet compleet hoeft te zijn? Of als er een ingrediënt als zalm op de verpakking staat er vaak geen of een heel klein percentage zalm in de voeding zit? En dat er misschien toch ook andere diersoorten in de voeding zitten? Weet je waar je op moeten letten bij het lezen van de verpakking? Het is echt lastig om de ingrediëntenlijst goed te lezen en vertalen.
Weet jij dat suikerziekte, een te dikke hond, gewrichtsproblemen, een lusteloze hond, een doffe vacht, allergieachtige klachten en zelfs mentale klachten met de voeding te maken kunnen hebben? Weet je dat met je met de juiste voeding de gezondheid van je hond kan verbeteren?
Als voedingsdeskundige werk ik onafhankelijk van merk, product en leveranciers. Ik verkoop zelf geen voeding en supplementen. Mijn bedoeling is om jou zo goed mogelijk te helpen om een compleet samengesteld menu voor je hond te adviseren op basis van jouw wensen en op basis van de eigenschappen en de gezondheid van je hond. Door mijn kennis als gedragsdeskundige, kynologisch instructeur, trimster en voedingsdeskundige kan ik makkelijk verbanden leggen en zo naar het hele individu kijken.
Mijn doelstelling is om de gezondheid van zoveel mogelijk honden te verbeteren.
Een goed uitgebalanceerde voeding kan ziekten, allergieën, maag-darmproblemen en zelfs gedragsproblemen voorkomen of verhelpen, eventueel ondersteunend met whole foods en/of supplementen.
Een voedingsadvies is maatwerk omdat jouw hond uniek is. Elk individu heeft zijn eigen erfelijke basis, energiebehoefte en voedingsbehoefte. Bovendien heb jij als eigenaar ook voorkeuren of wensen.
Het advies kan elke type voeding zijn: brok, KVV, BARF, gestoomd, blik of zelf samenstellen. Dit is mede afhankelijk van de hond, de klachten en de voorkeur van jou als eigenaar.
Een Preventief Voedingsconsult
Je hebt een pup, jonge hond of volwassen hond zonder klachten en je hebt hulp nodig bij het samenstellen van de juiste voeding of je wil weten of de voeding die je geeft compleet is en goed is voor jouw hond. Als eigenaar kan je aangeven wat je wensen zijn qua type voeding. Deze check zorgt ervoor dat je in ieder geval weet of de voeding compleet is. Als dat niet zo is, leg ik uit waarom niet. Ik geef je dan advies (binnen jouw budget) om de voeding compleet te maken.
Een Voedingsadvies (met eventueel milde klachten)
Je hond heeft geen ernstige en geen langdurige klachten en je wil graag een goed samengestelde voeding voor je hond. Je wil graag weten wat je je hond het beste kan voeren in jullie situatie en je wil klachten voorkomen. Je kan aangeven of jij (of je hond) een voorkeur hebt voor een bepaald type voeding. Ik maak complete menu's, waarin de hond alle macro- en micronutriënten in de juiste verhoudingen binnenkrijgt en natuurlijk is het menu afgestemd op het ideale gewicht van de hond. Misschien wil je wel zelf koken voor jouw hond? Of wil je vers of brok geven? Per type voeding die jij wil geven, kan ik een aantal voorbeelden geven die geschikt zijn voor jouw hond. Op verpakkingen staat vaak dat het compleet is, maar is dat wel zo? Ik leg uit welke ingrediënten nodig zijn, zodat je het advies begrijpt en meer inzicht krijgt in de mogelijkheden voor jouw hond. Eenvoudige kortdurende lichamelijke klachten kunnen meegenomen worden in het voedingsplan. Hierbij kan je denken aan lichte jeukklachten, bultjes, haarverlies en doffe vacht. Het gaat om milde klachten die maximaal 2 maanden spelen. Als je hond wat te zwaar is maar niet obese is, is het geen lang traject en schaar ik het onder "milde klachten".
Naar aanleiding van een vragenlijst die ik je stuur krijg je een voedingsadvies per mail en hebben we daarna een overlegmoment waarin ik je vragen beantwoord.
Een Orthomoleculair Voedingsadvies omdat je hond lichamelijke klachten heeft
Een traject is dan noodzakelijk, omdat we in stapjes de gezondheid van de hond moeten gaan verbeteren.
Het kan ook dat je vragen hebt over de voeding n.a.v. (langdurige) dieper liggende lichamelijke en-of mentale klachten. Denk aan klachten van organen, zoals: nieren, alvleesklier, lever, maag en darmen waardoor pijn, ongemak, ontsteking of allergische reacties zijn ontstaan. Denk ook aan Giardia, terugkerende schimmelinfecties, jeuk, rode huid, slechte ontlasting, misselijkheid, weinig energie en slecht eten. Mentale klachten kunnen ook meespelen, zoals: angst, agressie, depressie of cognitieve disfuncties. Bij terugkerende en/of langdurige klachten is het belangrijk om samen te werken met je dierenarts, een osteopaat, of met een fysiotherapeut. Meestal worden er eerst onderzoeken gedaan om ziekten, aandoeningen of tekorten vast te stellen. De uitslagen van die onderzoeken zijn voor mij van belang om mijn advies goed te kunnen onderbouwen. Een dierenarts kan een diagnose stellen en door onderzoeken kunnen we de oorzaak of oorzaken vinden van de klachten. Dan kunnen we gericht aan de verbetering van de gezondheid van de hond werken. Het kan ook zijn dat de hond medicatie van de dierenarts krijgt of nodig heeft, dat is geen belemmering voor een voedingsadvies.
Een traject is ook nodig als een hond flink moet afvallen, we spreken dan van obese. Afvallen dient geleidelijk te gaan, daarnaast bereken ik per individu wat de hond nodig heeft en hoeveel hij mag hebben van een soort voeding. Het is niet de bedoeling dat je de hond zomaar minder eten gaat geven, grote kans dat hij dan niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast komen er ook toxische stoffen vrij bij het afvallen (deze worden namelijk opgeslagen in vetcellen als de lever ze niet kan afvoeren of opslaan). Het is van belang dat hier rekening mee gehouden wordt, zodat de hond niet ziek wordt.
Naar aanleiding van een vragenlijst, medische gegevens, foto's, filmpjes en een (telefonisch)consult stel ik een uitgebreid plan van aanpak samen. We hebben contact over de voortgang en het aanpassen van de voeding en suppletie afhankelijk van hoe het proces verloopt. Elke hond is immers anders. Het is raadzaam om goed contact met elkaar te houden en om te bespreken hoe het gaat en of we het menu kunnen gaan uitbreiden. We hebben in totaal 8 weken de tijd. Het is belangrijk dat je mij op de hoogte houdt en je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Jij geeft aan wanneer je contact wil om een en ander te bespreken.
Een vervolgtraject van 8 weken is aan te bevelen als de opbouw van de gezondheid van je hond meer tijd nodig heeft.
Bij b.v. een voedselallergie of voedselintolerantie kan het enkele maanden duren om de gezondheid van de hond goed op de rit te hebben. Langdurige klachten zijn vaak complex, het is belangrijk om in kleine stapjes de gezondheid te verbeteren om zo geen ongewenste reacties te krijgen.
Een vervolgtraject kan ook na een preventief advies of na een advies met milde klachten.
Daarna is het mogelijk om een 2e vervolgtraject in te zetten, deze duurt maximaal 12 weken. In deze periode is de gezondheid van de hond al verbeterd en doen we een aantal optimalisaties wat betreft voeding en suppletie. In dit traject hebben we minder intensief contact met elkaar omdat we al belangrijke stappen hebben gemaakt.
Er zitten veel werkuren in zo'n intensief traject. Ik moet me eerst goed inlezen en het kan zijn dat ik je naar de dierenarts stuur voor meer onderzoeken. Het zijn puzzelstukjes en die puzzelstukjes moeten eerst bekeken worden om verbanden te kunnen leggen. Als ik alle informatie heb, kan ik aan de slag met het uitwerken van een plan van aanpak. Tussentijds kan het zijn dat we e.e.a. gaan bijstellen, toevoegen of veranderen, er zit een logische opbouw in het traject om de gezondheid van je hond te verbeteren, maar elke hond is anders. Het zijn dus geen vastomlijnde plannen en steeds is het belangrijk om naar het individu te kijken.
Mijn adviezen over voeding en suppletie zijn altijd veilig!
Ik heb de opleiding Orthomoleculair Voedingsdeskundige voor de hond afgerond in 2021.
In opleiding tot Integraal Voedingstherapeut voor hond en kat bij Kelly Cogen, gestart in 2023: www.natuurgeneeskundeenvoedingbijdieren.com